Hello!! My name is Jeanine

I love to eat, travel, and eat some more! I am married to the man of my dreams and have a beautiful little girl whose smiles can brighten anyone’s day!

Latest Recipes

Latest Tweets

Позиція Китаю в Африці: особливості та нюанси

Роквелл підкреслив, що за останні роки обсяг позик, виданих Китаєм африканським країнам, істотно скоротився: у 2016 році цей показник становив $28,4 млрд, а в 2020 році — лише $1,9 млрд. на кінець 2022 року також впав на 55% у річному вимірі та склав $7,5 млрд.

«Частково це пов’язано з труднощами, з якими стикаються деякі африканські країни при виконанні своїх боргових зобов’язань», — пояснив він.

У той же час позиції Китаю в Африці залишаються сильними, і Пекін, за даними газети, продовжує інвестувати в низку ключових галузей. Китайські компанії видобувають літій у Зімбабве та Намібії, а Демократична Республіка Конго та Замбія є основними джерелами кобальту. Водночас Китай контролює близько 58% ринку переробки літію, який є одним із ключових елементів для виробництва акумуляторів.

Західна відповідь
Як зазначає автор дослідження, Захід не збирається миритися з нинішніми тенденціями і вже робить кроки у відповідь. Наприклад, країни Великої сімки виступили з ініціативою залучити та інвестувати 600 мільярдів доларів в інфраструктурні проекти в країнах, що розвиваються. Роквелл вважає, що Африка стане одним із ключових одержувачів цих коштів.

Водночас Євросоюз схвалив стратегію Global Gateway, яка має стати відповіддю на китайські інвестиції в рамках One Belt, One Road. Європейська ініціатива передбачає залучення 300 мільярдів євро в країни, що розвиваються, з 2021 по 2027 рік.